• 0543 647 54 04

  • info@ayvalikuzmanpsikolog.com

10 Ağustos 2018

Sıcaklık Artışı ve Panik Atak Döngüsü

Temmuz ayı içerisinde ülkemizde sıcak hava etkisini yoğun bir şekilde göstermeye başladı. Özellikle Afrika’dan gelen sıcak hava dalgasının etkisi altına giren ülkemizde, fizyolojik problemlerin yanısıra; panik atak, depresyon, öfke kontrol sorunları gibi birçok psikolojik problemde de artışlar görülmeye başladı.

Hava sıcaklıklarındaki artış, özellikle nemi arttırdığı için nefes darlığı yaşanma olasılığını arttırmakta; buna bağlı olarak ise panik atakların yaşanma sıklığı da artmaktadır. Kişi nefes alamadığını düşündükçe paniklemekte, paniği arttıkça da panik atak döngüsüne girmektedir.

Panik atak; kişinin birdenbire, beklenmedik bir anda ortamda bir uyarıcı olmamasına rağmen bedeninin ”sanki tehlike varmışçasına” uyarılması ve bedenin savaş ya da kaç tepkisi ortaya koymasından ileri gelmektedir.

En sık görülen belirtileri:
– Nefes alamama hissi
– Ellerde/kollarda ya da bacaklarda uyuşukluk hissi
-Kalp atım hızında artış
-Kan basıncının yükselmesi ve nabzın artması
-Terleme
-Bulantı
-Duyumları olağandışı şekilde yoğun hissetmei
-Titreme
-Baş dönmesi
-Gözlerde kararma
-Bayılacağım ya da öleceğim düşüncesi
şeklindedir. Herkeste aynı sıklık ve yoğunlukta görülmeyen panik ataklarda tüm belirtilerin olması da gerekmemektedir.
Yapılan birçok çalışmada panik atakların genellikle kişinin duygu ve düşüncelerinin yoğunlaştığı dönemlerde ortaya çıktığı bulunmuştur. Kişinin; terkedildiğini düşündüğü veya yalnız hissettiği, kullanıldığı düşüncesine kapıldığı, aşağılanmış hissettiği, boyun eğmek zorunda bırakıldığı, çaresizlik içine düştüğü ya da öfkelendiği, yoğun stres ya da baskıya maruz kaldığı dönemlerde daha yoğun gözlemlenmektedir.
Panik ataklarla baş etme sürecinde; öncelikle iyileşmenin adım adım olacağını kabul etmeniz gerekmektedir. Bu süreçte kendinize zaman ayırmalı, panik atakların temelinde yatan kaygıları bulmanız gerekmektedir. ”Orada olabilir” ya da ”ya ….. olursa” şeklindeki düşüncelerle kaçındığınız ortamlar ya da işleri yapmaya çalışmak (en başta kısa sürelerle), panik atak döngüsünden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Panik Atak Geldiği Anda Baş Etmek İçin Neler Yapılabilir?
-Derin ve sakin nefes alıp verme (4-5 dakika kadar)
-Dışsal uyaranlara odaklanma
-Vücudunuzu gerin sonra gevşetin ve sakız çiğneyin.
-Bunun sadece yanlış bir uyarı olduğunu ve kısa süre içerisinde geçeceği konusunda kendinizi telkin edin.
-Gidebileceğiniz bir yer varsa gidin, konuşabileceğiniz insanlar varsa farklı konulardan konuşun; fırsatınız varsa ikisini birden yapın.
-Nöbeti sonlandırmak için parmağınızı şıklatın ve aklınıza gelen olumsuz düşüncelere ara verin.
Baş etme becerilerinizi geliştirmek için bir uzmandan yardım alarak farklı yöntemler öğrenebilir, aynı zamanda bu atakların altında yatan temel kaygıları keşfedebilirsiniz.

Uzman Psikolog ve Aile Danışmanı
CEREN GÜLBİÇEN

Anahtar Kelimeler:

Sohbeti Başlat
Canlı Destek
Nasıl Yardımcı olabiliriz?